Uverejnené komentáre 2

Perly a ich fascinujúca čistota. Aké druhy vlastne existujú a ako si vybrať? Tento veľký sprievodca vám vysvetlí všetko, čo o perlách potrebujete vedieť

Strieborné náramky s perlami a s baltickým jantárom

Perly a ich svet je bohatý a rôznorodý a ak sa v ňom neorientujete, môžu sa vám zlievať všetky druhy dohromady. Vnímate, že niektoré sú lacnejšie a za iné zaplatíte celý majetok. Ak sa chcete v tejto spleti zorientovať, prinášame práve pre vás podrobný prehľad druhov perál, opis ich vzniku a charakteristických vlastností. Porozumiete taktiež ich cenotvorbe a dozviete sa, ktoré sú najhodnotnejšie. A keď budete nabudúce sebe alebo niekomu blízkemu kupovať perlový šperk, môžete kvalifikovane zvoliť tie najvhodnejšie podľa svojich možností a osobnej preferencie.

Ak sa rozprávame o perlách, rozlišujeme základné skupiny podľa dvoch kritérií. V prvom rade hovoríme o sladkovodných a morských perlách. Sladkovodné perly sa tvoria v sladkovodných lastúrnikoch označovaných ako perlorodky. Morské perly vytvárajú morské mäkkýše, perlotvorky, najznýmejším z nich je perlotvorka morská.

Druhým kritériom delenia je podľa spôsobu, akým perla vznikla. Jej vznik môže byť iniciovaný buď prirodzene alebo šľachtením. Prírodné perly sú dielom náhody a sú nesmierne vzácne. V dnešnej dobe sú skôr raritou a ich cena je astronomická, keďže na ich získanie je potrebná dvojnásobná náhoda – prvá zabezpečí, že perla vznikne a druhá ju prinesie do rúk šťastnému nálezcovi. Pre bežného smrteľníka sú prírodné perly prakticky nedostupné. V dnešnej dobe na trhu prevládajú kultivované perly. Tie vznikajú v lastúrnikoch úplne rovnakým spôsobom, ako tie prírodné, len pre ich vznik je potrebný zásah človeka. Do lastúry sa vloží jadro, ktoré začne živočích obaľovať perleťou. Prísun perál pre moderné šperkovníctvo zabezpečujú špecializované farmy. Práve objav kultivácie perál dokázal pokryť celosvetový dopyt po rôznych druhoch týchto nádherných prírodných úkazov a my si môžeme užívať krásu elegantných a nadčasových perlových šperkov v hojnej miere. Napriek tomu, že je tvorba perál v súčasnosti priemyslom, nedevalvuje to v žiadnom prípade ich hodnotu. Aj po kultivovaných perlách je stále vysoký dopyt, keďže proces ich vzniku trvá roky a šľachtitelia nevedia stopercentne ovplyvniť výsledný produkt. Špičkovú kvalitu dosahuje len 3-5 % z vyprodukovaných perál.

Elastické, strečové náramky - strieborné, perlové a jantárové
Elastické, strečové náramky – strieborné, perlové a jantárové
Ak by ste chceli svoju šperkovnicu obohatiť o perlové šperky, prezrite si našu ponuku.

Ako presne vzniká perla

Do lastúry živočícha sa dostane malé teliesko, napríklad úlomok inej lastúry. Mäkkýš ho v rámci svojho obranného mechanizmu obalí vlastnou perleťou, aby sa chránil. A tak vznikne hladká, lesklá perla. Panuje všeobecné presvedčenie, že na začiatku vzniku perál je zrnko piesku, avšak nie je to celkom tak. Ak by zrnko piesku stačilo, nachádzali by sme omnoho viac prírodných perál. V skutočnosti musí byť cudzorodý predmet väčší, aby podráždil živočícha a spustil proces obaľovania perleťou. V prírode vznikajú perly vo voľne žijúcich mäkkýšoch náhodne, v prípade chovu je cudzorodný predmet do lastúry zanesený zámerne. Či bude mať perla pravidelný tvar alebo abstraktný a akú farbu a iné vlastnosti bude mať, závisí v prvom rade od druhu živočícha, zvyšok je dielom prírody. Šľachtitelia využívajú rôzne metódy na ovplyvnenie výsledného efektu, napríklad aj prifarbovanie, no kvalita kultivovanej perly sa nedá ovplyvniť. Sladkovodné perlorodky sú schopné vyprodukovať naraz okolo 40 perál a jedna perla rastie 2 – 5 rokov. Sladkovodnú perlu spoznáte najmä podľa väčších či menších nepravidelností v tvare a štruktúre. Morská perlotvorka je schopná vyrobiť len 2 perly v čase a ich vznik trvá 1 až 3 roky – podľa požadovanej veľkosti, do ktorej majú dorásť.

Sladkovodné perly

Sladkovodné perly patria medzi to najdostupnejšie, či si v dnešnej dobe môžete na trhu obstarať. Vznikajú v mäkkýšoch žijúcich v jazerách a riekach. Niekedy sú označované aj prívlastkom riečne, čo však nie je celkom presné, pretože väčšina sladkovodných perál dostupných v súčasnosti pochádza zo stojatých vôd. Sladkovodnú perlu tvorí výlučne perleť – na rozdiel od morských perál, ktoré majú pevné, samostatné jadro. Rozoznáte ich predovšetkým podľa menej pravidelných tvarov a menšej dokonalosti v ukončení perlete. Vyskytujú sa v bielej farbe alebo v pastelových odtieňoch ružovej, krémovej, marhuľovej či levanduľovej. Majú tiež menej lesku a jasu, než ich morské príbuzné. Sú tiež menších veľkostí, spravidla medzi 5 a 11 mm, hoci barokové perly (pojmom barokové sa označujú abstraktné, rôznorodé tvary)  nájdete aj vo veľkosti okolo 20 mm. Azda by sa dala sladkovodná perla považovať za odrodu najnižšej kvality, no vývoj v ich kultivovaní z nich urobil veľmi solídnu alternatívu a za svojou krásou si pevne stoja. Sú veľmi dobrým riešením, ak nechcete príliš zaťažiť svoju peňaženku a napriek tomu si dopriať klasický a elegantný šperk. Svojim priaznivcom ponúkajú tiež najširšiu škálu rôznych tvarov, veľkostí a farieb a vznikajú z nich nádherné šperky. Na trhu dostanete dokonca aj čierne sladkovodné perly, ktoré svoju farby získavajú pridaním farbiva.

Našu ponuku elegantných šperkov zo sladkovodných perál nájdete tu.
Perlové náramky v striebre
Perlové náramky v striebre zo sladkovodných perál

Morské perly

Medzi morskými perlami rozlišujeme niekoľko druhov:

Akoya perly

Ak si predstavíme klasickú šnúru atraktívnych bielych perál s dokonalým pravidelným tvarom a vysokým leskom, máme na mysli práve akoya. Hoci sa zriedkavo vyskytujú v barokových tvaroch či iných farbách, ako napríklad strieborná, modrá, krémová či zlatá – akoya sú typické svojím dokonalým okrúhlym tvarom a jasným bielym povrchom. Ich veľkosť je zvyčajne v rozmedzí od 4 do 10 mm a ak hľadáte klasickú šnúru elegantných, súmerných perál atraktívneho vzhľadu a dobrej kvality, hľadáte akoya. Po prvýkrát ich vyšľachtili pred sto rokmi a priniesli tak prvú dostupnú variantu k prírodným perlám. Dodnes sa tešia veľkej obľube. Produkujú sa v predovšetkým v Japonsku, odkiaľ pochádzajú tie najkvalitnejšie. Menšie percento pochádza z Číny, Vietnamu alebo Kórey. Prirodzene sa v čiernej farbe akoya nevyskytujú, no produkujú sa s využitím farbiva, prinášajúc cenovo dostupnejšiu alternatívu k tahitským perlám.

Juhomorské perly

Juhomorské perly patria medzi najatraktívnejších členov perlovej rodiny, čo z nich zároveň robí aj tie najdrahšie na trhu. Získavané v Austrálii, Filipínach a indonézii, prechádzajúce farebnou škálou od bielej po zlatú, vynikajú predovšetkým svojou veľkosťou. Patria k najväčším morským perlám súčasnosti a práve pre svoj dominantný zjav sú pomerne vzácnym a luxusným artiklom. Aj iné, menej časté tvary, ako kvapky, ovály či barokové tvary, sú považované za nemenej hodnotné. Na trhu bývajú dostupné vo veľkostiach od 8 po 18 mm a ak hľadáte šperk, ktorý skutočne vystúpi z radu a nebojíte sa doň investovať, dokonale tvarované juhomorské perly sú správnou voľbou. V zlatých tónoch patria medzi skutočnú elitu spomedzi luxusných šperkov. 

Tahitské perly

Pochádzajú z francúzskej Polynézie a sú to jediné prirodzene čierne perly na trhu. Práve preto patria medzi milovníkmi perál medzi najprestížnejšie a najvyhľadávanejšie. Toto miesto im právom patrí pre ich exotický vzhľad. Hoci ich voláme čierne, v skutočnosti nie sú úplne čierne. Sú skôr tmavosivé so zamatovými alebo až kovovými odleskami do strieborna, do modra či do zelena. Veľmi populárne sú tahitské perly s odleskom pávieho chvosta, ktorý prechádza tónmi od zelenej a modrej až po fialovú. Pravidelne okrúhle tahitské perly sú veľmi zriedkavé, čo sa odzrkadľuje na ich cene. Iné tvary sú však rovnako prestížne a vďaka svojej štruktúre tvoria atraktívnu hru odleskov a farieb. Tahitské perly nájdete na trhu vo veľkostiach od 8 po 11 mm. Distribúcia týchto perál podlieha tahitským reguláciám a prísnej kontrole kvality.

Morské perly

Ďalšie druhy perál

Keshi perly

Odhliadnuc od kategorizácie na sladkovodné a morské perly, niektoré perly sú označované podľa spôsobu, akým sú formované. Patria sem keshi a mabe. Keshi je teda skôr príznakom tvaru perly, než druhom ako takým. Môže ísť o sladkovodné alebo morské perly, ktoré sú unikátne procesom svojho formovania. Vznikajú rôznymi disproporciami počas procesu rastu a výsledkom sú jedinečné, abstraktné tvary. V zásade sa ani nepovažujú za perly v pravom zmysle slova. Sú akýmsi vedľajším produktom, nedokonalosťou pri kultivácii. Keshi nemajú žiadny štandardný tvar, sú skôr voľných, rôznorodných tvarov – podlhovastné a tenké alebo oválne či hranatejšie. Každý kus je unikát a šperky z nich vyrábané oplývajú dávkou originality. Navyše majú veľmi vysoký jas, ktorý je doplnený odleskami znásobenými nepravidelnosťami na ich povrchu. Sú dielom náhody pri kultivácii perál a keďže sa proces šľachtenia sa stále zdokonaľuje, ich výskyt je čoraz zriedkavejší.

Šperky s perlami keshi nájdete tu.

Mabe perly

Podobne ako keshi, aj označenie mabe sa vzťahuje na spôsob, akým perla rastie. Mabe perly vznikajú na vnútornej strane lastúry, a nie v jej tkanive, čím získavajú typický pologuľovitý tvar. Využívajú sa na tvorbu prsteňov a náušníc a ich výhodou je, že vytvárajú dojem luxusnej perly, avšak za zlomok ceny. Majú vysoký lesk a sú pekne sfarbené, predstavujú cenovo dostupnejšiu alternatívu guľatých perál.

Edisonove perly

Edisonove perly sú relatívnou novinkou v kultivácii sladkovodných perál, na trhu sú dostupné len niekoľko rokov. V rodine sladkovodných perál sa hneď zaradili do samostatnej kategórie pre svoje výnimočné vlastnosti – väčšiu veľkosť, vysoký lesk a krásne farby. Bežné perlorodky nesú aj niekoľko desiatok perál a implantuje sa do nich len mäkké tkanivo iných perlorodiek. Edisonove perly sa na rozdiel od toho rodia z perlorodky schopnej niesť iba jednu perlu, do tela ktorej sa implantuje pevné jadro. Ide teda o akúsi adaptáciu procesu vzniku morských perál do kultivácie sladkovodných perál. Výsledkom je jedinečná perla s bežnou veľkostou okolo 20 mm a leskom podobným morským perlám, ktorú s inými sladkovodnými perlami nemožno porovnávať. Napriek kvalitnému vzhľadu sú cenovo dostupné.

Soufflé perly

Podobne ako tie edisonove, soufflé perly sú výsledkom technologického pokroku v kultivácii. Soufflé znamená nafúknutý alebo nadýchaný a presne také sú. Majú abstraktné, nepravidelné tvary a rôznorodé sfarbenie, často prechádzajúce viacerými farebnými tónmi. Farebnosť týchto perál je najvýraznejšia spomedzi sladkovodných perál a vyskytujú sa v rôznych pútavých farebných variáciách, očarujúcich veľkou farebnou intenzitou. Sú tiež ľahšie v porovnaní s inými perlami, keďže sú duté. Ak teda túžite nosiť veľké perly, no nemáte rady ťažké náušnice či náhrdelníky, soufflé sú komfortnou voľbou. 

Perly Biwa

Biwa sú sladkovodné, jazerné perly, kultivované v japonskom jazere Biwa. Sú známe svojím hladkým povrchom a vysokým leskom. Dorastajú do rôznych tvarov a farebnosť dosahujú bielu, ružovkastú, lososovú či fialovú.

Abalone perly

Najfarebnejšími perlami zo všetkých sú abalone. Produkuje ich slimák žijúci v skalnatých terénoch Nového Zélandu, Kalifornie alebo Mexika. Abalone majú rôznorodé, asymetrické tvary alebo sú pestované ako mabe – na vútornej strane lastúry do polguľovitého tvaru. Hrajú farbami od modrej a zelenej cez fialovú a ružovú s dúhovými odleskami. Kultivované abalone perly sú cenovo pomerne dostupné a vizuálne veľmi atraktívne. V šperkárstve sa využíva tiež lastúra tohto ulitníka.

Cortézove perly

Cortézove perly sa vyskytujú v Kalifornskom zálive a pochádzajú z dvoch špecifických druhov mäkkýšov. Jeden z nich produkuje perly tmavé a šedé, druhý pestrejšie dúhové. Nezameniteľným sfarbením a hrou farieb sa Cortézove perly odlišujú od akýchkoľvek iných druhov. 

Neperleťové perly

Melo perly alebo perly z lastúry conch sú niečím, čo si bežne pod pojmom perla nepredstavujeme. Nemajú totiž perleť, sú skôr zamatové či porcelánové, bez typického lesku. Bezpochyby však patria k zaujímavým produktom a šperky z nich sú skutočným unikátom.

Umelé perly

Tieto perlové útvary sú vytvorené človekom v laboratóriách a hoci sa na ich zhotovenie používajú zložky perál a lastúr, viac nemá ich vznik so skutočnými perlami spoločné. Ide zvyčajne o plastovú alebo sklenú korálku, ktorej povrch je potiahnutý perleťovou vrstvou. Umelé perly sú cenovo najdostupnejšou cestou, ako sa aspoň zdanlivo priblížiť k perlovému šperku, no ich nízka cena sa podpisuje na celkovom vzhľade a kvalite šperkov, ktoré patria skôr do kategórie bižutérie. Ak vám však možnosti nedovoľujú zaobstarať si šperk z pravých perál alebo vám padne do oka špecifický kúsok, ktorý potrebujete iba na jednu príležitosť, aj z radov imitácií vystupujú do popredia schodné možnosti. Medzi ne patria napríklad umelé perly Majorica, vyrábané na ostrove Malorka. Tie sú vyrobené zo sklených korálok, na ktoré sa nanáša špeciálnou technológiou niekoľko vrstiev perlete. Stále častejšie sa medzi šperkami objavujú v ponuke aj takzvané “sea shell” perly, v preklade perly z morských lastúr. Ich jadro tvorí mušľa, ktorá je opracovaná do požadovaného tvaru a následne sa ponára do vrstvy perlete. Tieto perly majú rôzne tvary, od guličiek až po slzy, a vybrať si môžete zo širokej ponuky farieb.

Ako rozoznať pravé perly a napodobeniny

Menej príjemným prípadom je, ak sa napodobeniny perál snažia vydávať za tie pravé, predovšetkým svojou cenovkou. Tu sa majte na pozore. Ako odlíšiť pravú perlu od imitácie? V prvom rade si treba všímať celkové prevedenie šperku. Pravé perly sú zvyčajne osadené do drahýchch kovov – striebra alebo zlata, a šperky sú spracované kvalitne. Celkový vzhľad a lesk pravej perly je skôr jemnejší a mäkší a ich farebnosť je doplnená škálou zaujímavých, nepatrných farebných odleskov. Oproti tomu umelé perly disponujú zvyčajne vskutku pestrými farbami a ich lesk je žiarivý, jasný a tvrdý. Umelé perly sú svojím tvarom tiež až príliš dokonalé, symetrické a okrúhle. Krása skutočných perál spočíva v ich jedinečnom tvare a máloktoré vytvoria dokonale guľatú korálku. Na stopu vás môže priviesť aj celková váha šperku. Pravé perly sú ťažšie a šnúra perál má podstatnú hmotnosť. V ruke určite pocítite rozdiel, ak budete držať len potiahnuté plastové korálky. Pri menej kvalitných napodobeninách navyše môžete na mieste, kde je perla navŕtaná, pozorovať poškodenú vrstvu farby. 

Perleť

V šperkárstve a niekedy na zdobenie používa ako materiál aj perleť, čo je trblietavá zložka tvoriaca vnútornú stranu mušle niektorých mäkkýšov. V angličtine sa tieto šperky označujú prívlastkom “mother of pearl”. Perleť sa využíva na vykladanie šperkov, zdobenie hudobných nástrojov, doplnkov do domácnosti či na zhotovovanie gombíkov. 

Ak máte záujem o šperky zdobené perleťou, azda vás upúta naša ponuka.

Hodnotenie kvality perál

Ak ste sa podľa druhu perly približne zorientovali, v ktorej kategórii by ste chceli svoj budúci prírastok do šperkovnice zakúpiť, je čas oboznámiť sa s ďalším kritériom, ktoré ovplyvňuje cenu a hodnotu samotnej perál, a to je ich kvalita. Systém hodnotenia kvality perál nemá v súčastnosti žiadny medzinárodne uznávaný štandard, zvyčajne závisí na konkrétnom klenotníkovi. Posudzuje sa sedem faktorov: veľkosť, tvar, farba, perleť, lesk, povrch a zhoda. Medzi najrozšírenejšie systémy označenia kvality patrí AAA-A (americký) systém a A-D systém (nazývaný aj tahitský).

2 názory k “Perly a ich fascinujúca čistota. Aké druhy vlastne existujú a ako si vybrať? Tento veľký sprievodca vám vysvetlí všetko, čo o perlách potrebujete vedieť

  1. Mám starý náhrdelník z drobných podlhovastých perál….kde si viem dať posúdiť o aké perly sa jedná?

    1. Dobrý deň pani Hicárová, podlhovasté perly sú zvyčajne sladkovodné. Morské perly môžu mať síce tiež nepravidelnosti, napríklad mierne kvapkový alebo voľný, takzvaný barokový tvar, no vždy je pri nich prítomná badateľná symetria. Pre posúdenie druhu a kvality perál Vám odporúčame obrátiť sa na zlatníctvo alebo klenotníctvo, ideálne také, kde sa špecializujú aj na šperky z perál, a nechať si šperk prezrieť odborne vyškoleným personálom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *