V bohatom svete organickej chémie nachádzame množstvo zlúčenín významných pre rozmanité priemyselné odvetvia. Jednou z nich je kyselina jantárová. Široko uznávaná pre svoje všestranné vlastnosti si našla svoje miesto v mnohých produktoch, od farmaceutických prípravkov až po potravinárske prísady. Vedeli ste, že ju máme všetci v našom tele? Ponorte sa s nami do sveta kyseliny jantárovej. Spolu preskúmame jej vlastnosti, využitie a výhody, ktoré prináša v rôznych oblastiach života.
Čo je kyselina jantárová?
Kyselina jantárová, tiež známa ako kyselina sukcinová (z latinského succinum, čo znamená jantár), je nasýtená dikarboxylová kyselina. Je to prirodzene sa vyskytujúca zlúčenina, ktorá sa nachádza v jantári, ale napríklad aj v potravinách a v živých organizmoch, dokonca v samotnom ľudskom tele. Je univerzálnym adaptogénom. Vzniká v bunkách a je zodpovedná za energetický metabolizmus. Deficit kyseliny jantárovej v ľudskom tele môže spôsobovať zdravotné problémy. Pred časom sa podarilo vyvinúť syntetickú verziu kyseliny jantárovej, ktorá predstavuje dostupnejšiu alternatívu.
Nájdete kyselinu jantárovú v potravinách?
Kyselina jantárová je prirodzene prítomná v mnohých potravinách, v ktorých je charakteristická mierne kyslou chuťou. Stretneme sa s ňou napríklad v brokolici, rebarbore, cukrovej repe, bobuľovom ovocí a kyslej kapuste. Je tiež prítomná v zrejúcich potravinách, ako v syroch a v pive. Kyselina jantárová sa nachádza aj vo víne a je zodpovedná za takzvaný terroir – kamenitý, suchý, až slaný nádych.
Ak by ste mali pocit, že si potrebujete doplniť hladinu kyseliny jantárovej, určite siahnite po už vymenovaných potravinách. Navyše sa dajú zohnať aj doplnky výživy, ktoré ju obsahujú. Pripisujú sa jej mnohé pozitívne účinky na ľudský organizmus.
Zdraviu prospešné vlastnosti, ktoré sa kyseline jantárovej pripisujú:
- pôsobí na bunkovej úrovni, je univerzálny biostimulant, ktorý má pozitívny vplyv na všetky orgánové a tkanivové štruktúry,
- stimuluje a regeneruje nervový systém,
- zmierňuje pocity stresu a úzkosti,
- stimuluje imunitu,
- pôsobí ako antibiotikum,
- stimuluje produkciu inzulínu na zníženie hladiny cukru v krvi,
- spomaľuje vývoj zápalových procesov, preto sa používa napríklad pri liečbe artritídy či akné,
- má pozitívne účinky na srdce,
- zmierňuje prejavy menopauzy,
- pomôže vám v boji s kocovinou, pretože napomáha pri odbúravaní acetaldehydu, vedľajšieho produktu vznikajúceho pri metabolizácii alkoholu,
- nie sú známe žiadne vedľajšie účinky kyseliny jantárovej, je považovaná za bezpečnú látku.
Využitie kyseliny jantárovej
Potravinársky a nápojový priemysel využíva kyselinu jantárovú ako potravinovú prísadu, ktorá zvýrazňuje chuť a pôsobí ako regulátor kyslosti. Bežne sa používa v nápojoch, cukrovinkách a pekárenských výrobkoch. Nachádzame ju tiež už v spomínaných doplnkoch výživy.
Kyselina jantárová nachádza svoje uplatnenie aj v rôznych farmaceutických prípravkoch. Používa sa napríklad pri syntéze rôznych liečiv. Zaujímavé je, že hrá rolu aj pri výrobe ekologicky udržateľných materiálov. Je kľúčovým stavebným kameňom pri výrobe biodegradovateľných polymérov, ako je polybutylénsukcinát (PBS) a polyetylénsukcinát (PES), ktoré sú ekologickou alternatívou bežných plastov.
Kyselina jantárová v kozmetike
Významné využitie má kyselina jantárová aj v oblasti kozmetiky a osobnej starostlivosti. Používa sa pri výrobe produktov starostlivosti o pleť a vlasy, ale aj pri výrobe parfémov. Zastáva významnú rolu pri vytváraní energie v bunkách a má dokázané antioxidačné vlastnosti, čiže pôsobí proti poškodeniu buniek spôsobenému znečistením a UV žiarením. Ďalšou výhodou kyseliny jantárovej je, že môže pôsobiť ako antimikrobiálne činidlo. To znamená, že pomáha kontrolovať baktérie na koži, ktoré môžu viesť k akné a vyrážkam.
Práve vďaka svojim antimikrobiálnym a protizápalovým vlastnostiam je kyselina jantárová ideálnou aktívnou látkou pre všetkých, čo trpia akné a vyrážkami. Nedráždi a zanechá vašu pleť čistú, odmastenú. Do svojej rutiny by ste ju mali zaradiť aj v prípade, že je vaša pleť vystavená zvýšenému znečisteniu – dymu, smogu a podobne.
Absorbuje sa kyselina jantárová do tela z jantárových šperkov?
Žiaľ, nie. Baltický jantár v šperkoch skutočne obsahuje kyselinu jantárovú, dokonca vo významne vyšších hodnotách, než iné druhy jantáru vo svete. No vedecky nebolo podložené, že by sa jantár vstrebal zo šperkov do pokožky.
Sklamaní? Vôbec nemusíte byť. Prospešné účinky kyseliny jantárovej môžete do svojho tela nechať prúdiť prostredníctvom aktívnych látok vo vašej kozmetike, doplnkov výživy alebo potravín, ktoré ju obsahujú. A určite preto na svoje jantárové šperky nezanevrite. Milujete ich predsa pre ich krásu a nezanedbateľný duchovný rozmer. Tradícia, symbolika, kultúrne a spirituálne dedičstvo, ktoré v sebe nesú, zahrejú pri srdci a pozdvihnú na duši. Tešte sa z nich ako z klenotov a amuletov a obdivujte ich prirodzenú krásu.
Tie najkrajšie jantárové šperky nájdete tu. Jantárové nugety a iné predmety s jantárom pre všetkých milovníkov tohto jedinečného materiálu zase nájdete tu.